Færøyene: Langt vest i havet finner vi hippienes Patagonia. Her lever de langhårede sauene et fritt og uavhengig liv. De spiser økologisk mat og danser i kveldssolen i flagrende gevanter.

Tekst & foto: Willy-André Martinsen

Det er ikke få ganger stiften på den velbrukte platespilleren min har senket seg ned mot vinylrillene på Déjà vu-platen til Crosby, Stills, Nash & Young. Like mange ganger har jeg hørt den svake knitringen før gitaren fyller rommet, kompet legger seg på og Woodstock er i gang. Eller Almost Cut My Hair. Fingrene søker automatisk mot volumknappen. Jeg vrir og vrir mot høyre.

Et unikt stammefellesskap
Jeg ser ungdommene danse. Jeg ser kroppsmalingen og batikken. Make Love, Not War, Flower Power. De knytter nevene mot det etablerte samfunnet og vil frigjøre seg fra konvensjonelle normer og plikter. Håret gror og de ruser seg på økologisk dyrkede grønnsaksblader. De flakker fra California til Østkysten av USA og Europa.

Sau
Det er flere sauer enn folk på Færøyene. De lever et selvstendig og fritt liv og danser i flagrende gevanter.

Så tar det slutt. De ville være frie, men ble spist opp av hverdagen etter noen få år. Det er min uærbødige påstand at hippiebevegelsen slik vi kjenner den gjennom kultur- og musikkhistorien egentlig bare er en slags post-hippiebevegelse – altså en dårlig etterlikning av den opphavelige urhippiene. For urhippien eksisterer fortsatt i et unikt økologisk stammefellesskap.

Sauenes Pategonia
Vi må langt vest i havet for å finne dem. Vi må reise velsignet langt vekk fra backpackernes oppgåtte ruter i Vagabond, Lonely Planet og TimeOut. Vi må halvveis til Island før vi kan gå i land på Færøyene. Her møter vi et hippiesamfunn bestående av over 70.000 individer. Et fargerikt fellesskap som har eksistert i over tusen år. Fortsatt praktiserer de fri sex, partnerbytte og det fins ingen sjalusi. Dette er sauenes Patagonia.

På Færøyene er det mer sau enn folk. I motsetning til den enorme saueflokken, er det lille øysamfunnet rent demografisk på ville veier. De sliter med kvinneunderskudd. Seksti prosent av ungdomsgruppen som tar en lengre videregående utdannelse studerer utenfor Færøyene. Bare halvparten vender tilbake, og de fleste blir boende i Danmark.

Sea Shepherd
Aksjonistene fra Sea Shepherd kjører rundt i hurtiggående båter for å lokalisere fangsting av hval langs kysten av Færøyene.

Men Færøyingene er et tøft folkeslag som trosser Nord-Atlanterens villskap, regnet og tåken. De fnyser av Paul Watson og Sea Shepherd, og hopper i havet med hvitskjorte og slips for å være med på grindedrap slik tradisjonen har vært siden Middelalderen. De fangster fisk, fugl og egg. De tramper seg gjennom de tradisjonelle ringdansene og elsker kapproing. Blant de mest hardføre er de som er bosatt på Mykines.

Herlig, fritt og vilt
Mykines er Færøyenes vestligste øy. Livsfarlige havstrømmer og brenninger kan gjøre det vanskelig å legge til i den lille havnen selv på rolige sommerdager. På 1980-tallet var det en periode på 68 døgn hvor ingen kom til eller fra øya. I 1925 bodde det 179 mennesker her ute. I dag er det bare fjorten tilbake. Minnesteinen som står på høyden over det lille bygdesamfunnet forteller om mange tragedier. Det er ikke få som har omkommet under fuglefangst og sauesanking i de stupratte fjellsidene.

Mykines
Ved fyret på Mykines er du kommet til verdens utpost.

Her er det herlig, fritt og vilt. Få ting i livet kan måle seg med å sette seg i ly for vinden og betrakte lundefugler på få meters avstand, følge havsulenes flukt langs klippene, eller følge med på sauene som beiter langs kanten av stupene; De siste hippiene som fortsatt lever sitt eget frie liv.

Ute på Mykines kan du observere lundefugl på nært hold.
Ute på Mykines kan du observere lundefugl på nært hold.

Mykines er et ekstremt sted, og noe av det mest ekstreme som er gjort med havkajakk er å padle tvers gjennom øya. Klikk på linken under og se hvordan eventyreren Paul Olai-Olssen nærmest blir kastet gjennom grotten av tidevannsstrømmene:

https://www.facebook.com/PaulsPlanet/videos/838371349558914/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s