Rom er alle sigarers mor

Som aficionado får jeg ofte spørsmål om hva en bør ha i glasset når en putter puros. For meg er svaret enkelt: Årgangsrom. Flaskene med rom har stått i skyggen av konjakk, whisky og calvados. Nå har trenden snudd, og stadig flere åpner sansene for den gyldenbrune drikken fra området rundt det karibiske hav.

Tekst & foto: Willy-Andre Martinsen

Den økende interessen for rom har bedret sortimentet til Vinmonopolet noe, men fortsatt er det få kvalitetsmerker som trigger ganen. Det virker som Andrews Sisters populære låt “Drinking rum and Coca Cola” fortsatt synger i ørene til importørene som fyller opp hyllene med Bacardi og Captain Morgan. Nå har også sjørøveren Jarle Andhøy fått sin egen Berserkrom. For de av oss som ønsker å søke videre inn i romens verden, må vi ty til bestillingsutvalget til Vinmonopolet eller foreta innkjøpene når vi er på utenlandsreise.

Sigarbonde
Denne bonden i Vinales må levere nitti prosent av avlingen sin til staten. Resten av tobakken bruker han til å lage lokale brands.

Helt siden jeg begynte å putte sigarer har dyp gyldenbrun rom vært en smakfull følgesvenn. Den gode sødmen passer godt sammen med sigarer. Da jeg tidligere i år besøkte en lokal bonde som dyrket tobakk i Pinar del Rio-provinsen på Cuba, fikk jeg smake en brand som han rullet på stedet. Han brukte faktisk villhonning for å lime omnbladet.

Sukkerrør
All cubansk rom blir produsert av sukkerrør.

Rom framstilles først og fremst der det dyrkes sukkerrør, på de vestindiske øyer og på fastlandet rundt det karibiske hav. Kvalitetsrom lagres på eikefat som er med på å sette sitt preg, avhengig av hvor mange år den blir lagret. For å få fram nyansene bør årgangsrom drikkes i stuetemperatur, og en må selvsagt aldri blande den ut eller tilføre isbiter.

Et hyggelig bekjentskap
Jeg har alltid hatt en svakhet fra rom produsert på “Isle of Rum“, altså Cuba. Havana Club produserer meget god årgangsrom, og favorittene mine har vært Havana Club 7 Anos eller Havana Club Selección de Maestros. I løpet av de siste årene har det blitt mulig å få tak i flere gode merker. Ron Santiago de Cuba Anejo Superior 11 anos og Ron Mulata de Cuba Grand Reserva 15 anos er utmerkede eksempler på det. Mange cubanere refererer også til Legendario, men etter min smak er den for søt. Tidligere i sommer fikk jeg et hyggelig bekjentskap med en 15 år gammel Ron Metusalem Grand Reserva fra den Dominikanske Republikk og en 20 år gammel Plantation XO fra Barbados.

Legendario
Legendario er en cubansk rom som er meget populær i hjemlandet.

Havana Club kan spores tilbake til 1878. På midten av 1930-åpnet baren Havana Club, og den ble selvsagt hyppig besøkt av den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway og andre celebre gjester. Nede ved havnen i Havana er det bygd opp et museum der besøkende kan få et godt innblikk i hvordan romproduksjonen foregår. Her finner du også Bar Dos Hermanos.

Havana Club Bar
Bar Dos Hermanos ligger i tilknytning til Havana Club-museet nede ved havna i Havana.

En av verdens største romprodusenter er Bacardi som hadde sitt opphav i Santiago de Cuba. Etter revolusjonen i 1959 var dette ett av mange selskaper som ble konfiskert av myndighetene. Eierne dro til USA der de bygde opp produksjonen på nytt. Først på Bermuda, siden har de ekspandert. Gjennom årene har det vært en rekke rettstvister mellom Bacardi og cubanske myndigheter om bruken av merkevaren Havana Club. Det skal bli interessant å se hva som skjer med dette i kjølevannet av at USA myker opp forholdet til Cuba.

Nå er tiden inne
I juni utga “Cigar Aficionado” et spesialnummer om Cuba som en reaksjon på normaliseringsprosessen som er på gang. Det samme gjorde de amerikanske utgiverne i 2009 etter at Obama hadde inntatt Det Hvite Hus i Washington. Hele den glansede forsiden var preget av tittelen: “Pres. Obama: Here is what you should do about CUBA“. I lederen oppfordrer de Obama til å oppheve embargoen og åpne opp for at amerikanerne igjen kan få reise til Cuba som første ledd i utviklingen. Marvin R. Shanken og Gordon Mott avsluttet oppfordringen på lederplass med disse ordene:

Now is the time. The good people of Cuba have been punished long enough by the policies of their goverment and our goverment.

Sigarenes mor
I siste nummer av magasinet refererer de til at de har vært på pilgrimsreise til Cuba mange ganger gjennom årenes løp.

Cuba is where cigars as we know them came to be. Without the cigar masters who were born in Cuba (and, in many cases, left to create businesses in other countries) the cigar world today would be quite different indeed.

Tobakksfarm
En typisk tobakksfarm i Pinar del Rio-provinsen.

Change is in the air“, skriver utgiverne. Hvilke konsekvenser dette vil få, gjenstår å se. I mellomtiden kan vi diskutere det over et glass cubansk rom og en sigar.

Sigarer og rom vil alltid være knyttet til Cuba. Rom er et palindrom og derfor sigardrikkens mor. Begrepet stammer fra gresk, og kan gi interessante opplevelser. Et ganske velkjent palindrom er følgende: “A man, a plan, a canal – Panama“.

Leave a comment