Havana: Det syder av svette, sex og søppel i cubanske Leonardo Paduras krimbøker. Bakfull av dårlig rom, ledsager kriminaletterforsker Mario Conde oss gjennom bakgatene i Centro Habana og Cerro. Dette er bydeler i fritt forfall der det i snitt kollapset én bygård om dagen bare for noen få år siden.

Tekst & foto: Willy-André Martinsen

Mens turistene presser seg gjennom folkevrimmelen i gamlebyen i Havana, slentrer Mario Conde gjennom bakgatene blant avfall og støv. Dette er steder USAs president Obama og kona Michelle definitivt ikke vandret i da de var på sitt historiske besøk på Cuba.

Påske er tiden for kriminallitteratur i hytter og hus, så hvorfor ikke slå et slag for Leonardo Paduras bøker om politietterforskeren Mario Conde?

Renovering
I bydelene Centro Habana og Cerro er forfallet påfallende. Hele bygårder raser jevnlig sammen.

Vinter og storm i Havana
Padura har forfattet en krimkvartett, men foreløpig er bare to av bøkene oversatt til norsk. Det er “Vinter i Havana” og “Storm i Havana“, mens de to påfølgende visstnok er under oversettelse til norsk.

Paduras univers utspiller seg i en stadig mer lagdelt by. Cuba opplevde en stor økonomisk krise etter Sovjetunionens sammenbrudd. Tunge statssubsidier forsvant og Fidel Castro proklamerte at landet gikk inn i “periodo especial“.

Utover på 1990-tallet ble landet mer eller mindre tvunget inn i et slags halvkapitalistisk eksperiment. Myndighetene åpnet for privateide restauranter (paladares) og casa particulares der privatpersoner kunne leie ut rom til gjester og turister. I tillegg fikk de selge jordbruksvarer på markeder og enkeltpersoner fikk dyrke grønnsaker på jordlappene de disponerte. Små private foretak dukker opp og dekker spekteret fra å selge pizza-slides til å kjøre drosjer.

Reperatør
En sykkelreparatør har flyttet ut i gata. Det er fra dette miljøet Leonardo Padura har hentet handlingen fra i sine krimbøker.

Da myndighetene for alvor begynte å satse på turisme innførte de et tovalutasystem. Nå er det de som har tilgang til convertible pesos innen turist- og restaurantbransjen som er de nyrike. Forskjellene mellom de som bare har tilgang til lokale valuta og de som har turistvaluta øker mer og mer.

Det er i dette sosialkritiske sjiktet kriminaletterforsker Mario Conde beveger seg.

Mentale løsninger
I utgangspunktet er jeg ingen leser av kriminallitteratur. Jeg har forsøkt, men har mer eller mindre gitt opp. Når jeg en sjelden gang søker meg mot sjangeren, ender det alltid med at jeg leser klassikerne til Bernard Borge, John Dickson Carr og Edgar Allan Poe på nytt.

Jeg har et mye enklere forhold til Leonardo Padura. Årsaken ligger nok i at han er lite opptatt av sofistikerte kriminaltekniske fiksfakseriet. Her er det det sosiale innholdet og Condes mentale arbeid som gjelder. Dessuten er det ikke å underslå at handlingen i romanene er lagt til et miljø jeg har blitt relativt godt kjent med gjennom de siste ti årene.

Sveisere
De sosiale forskjellene blir stadig større på Cuba. Skillet går mellom de som bare har tilgang til lokal valuta, og de nyrike innen restaurant- og hotellbransjen som har tilgang på convertible pesos.

Padura og Hemingway
I et intervju med Dagbladet-journalist Fredrik Wandrup for vel et år siden, sa Leonardo Padura:

Hemingway var mitt første litterære idol. Jeg ble imponert både av bøkene hans og væremåten. Også er det selvsagt mange minner om ham på Cuba. Det første jeg skrev var nok veldig hemingwaysk. Siden har jeg nok funnet en mer personlig stil.

Vilkårene for cubanske forfattere er nok ikke de beste, men vi får håpe at vi får flere oversettelser etter hvert. Nå er det bare å vente på de kommende krimbøkene om Mario Conde. De bør bli obligatorisk lesning for alle som skal til Cuba i tillegg til Ernest Hemingway.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s