Vinãles: Den cubanske bonden plasserer kamphanen på en stor ball ferniserte tobakksblader og stryker den forsiktig på halsen og brystet.

-Han har vunnet elleve kamper og har én uavgjort, sier han med stolthet og gir sigaren et par ekstra puff.


Tekst og foto: Willy-André Martinsen
Det er nesten vindstille. Jeg fornemmer en lett søtlige sigarduft som løser seg opp i skyggen fra plankeskuret. Sola står allerede høyt på himmelen og svetten limer linskjorta mot kroppen.

Kamphanen rykker nervøst i den ene foten som er bundet fast i et hampetau. Den er høyreist og overlegen. Hodet er ganske lite, mens den muskuløse kroppen blir framhevet fordi alle fjær på brystet og underkroppen er nappet vekk. Beina er lange og robuste. Tærne er utstyrt med skarpe klør. Enn så lenge er han en lokal og fryktet champion.

s-h oppdretter2
Den lokale kamphane-oppdretteren i Vinãles viser stolt fram sin lokale champion som har vunnet elleve matcher i arenaen.

Lemlestelse, død og penger
Det er utvilsomt knyttet mye prestisje til oppdrett av kamphaner. Dette er en machokultur som har stor utbredelse i hele Karibia, store deler av Latin-Amerika og Sørøst-Asia. Hanekamper er en blodsport på liv og død, en folkeforlystelse med røtter tilbake fra oldtidens Egypt, Romerriket og antikkens Hellas.

I de fleste industrialiserte land er hanekamper strengt forbudt. På Cuba virker det som om myndighetene ser mellom fingrene på aktiviteten, men de slår hardt ned på pengespill, og det er jo det saken handler om: Raske penger og stor prestisje blant oppdretterne!

s-h kamphane
Hanekamper tilhører en blodsport som har stor utbredelse i Karibia. Underkroppen blir ribbet for fjær, og på kampdagene blir de utstyrt med dødelige sporder.

Kamphane-oppdrett i stillhetens landskap
Når du vandrer blant tobakksplantasjer, sukkerrør og kaffeplanter i Vinãles er du langt utenfor allfarvei. Her er det ingen biler eller traktorer. Bøndene går eller rir til markene. Oksen er fortsatt den viktigste sliteren. Det er de som drar plogen, og det er de som drar slepevognene langs tråkkene som slynger seg mellom smågårder og uttørkede elveleier.

Det driver en sval og fuktig bris gjennom fjelldalen når sola står opp. Jorda har en dyp og våt rødfarge. De store tobakksbladene svetter ørsmå vanndråper. Bøndene svetter mer. Sola stiger og den røde jorda blir til støv. Da er det godt å søke ly i skyggen under løvverket til et drektig tre.

Det er på slike vandringer du oppdager hvor utbredt kamphane-oppdrett er på Cuba. For dette er et stillhetens landskap. Et landskap der du hører hanen galer. Rett som det er dukker det opp en sirkelformet kamparena inngjerdet av jutesekker i et skogholt. Eller en åkerflekk der det står dusinvis av ribbede haner som kakler og galer og sparker i jorda med en taustump surret rundt den ene foten.

s-h arena
Utenfor allfarvei dukker det rett som det er opp slike sirkelformede kamparenaer.

Blodsport-aficionado
Den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway var tilhenger av blodsport. Han var både en tyrefekter-aficionado og hanekamptilhenger. På eiendommen Finca Vigia utenfor Havana drev han både oppdrett av kamphaner og hadde egen arena under de skyggefulle trærne i den store hagen.

Forfatteren Paul Hendrickson (Hemingway’s boat. Everything he loved in life, and lost», 2012) har en passasje der han kortfattet beskriver Ernest Hemingways moralske forhold til hanekamper:

Hemingway said he hadn’t figured out the morals of it, only that he liked it well enough, and was raising gamecocks himself. He said the moralizers should understand that the birds are never made to fight and are not interfered with once they’ve been put into the pit. «It’s just in their blood to do it», he said.

Når hanen galer
Den stolte kamphanen fortsetter å rykke i hampetauet mens oppdretteren smiler under den bredbremmede stråhatten. Fortsatt er han en lokal champion. Men i dag er det onsdag, og lørdag skal den ut i arenaen igjen. Da skal de sylkvasse og livsfarlige spordene limes og surres fast på beina. Da er det igjen tid for kampen om liv, lemlestelse eller død.

Om tre dager får vi vite om hanen galer igjen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s