Havana: Vi har akkurat kommet ut på gata etter en tidlig middag på en paledar, runder nærmeste hjørne og havner midt i et støyende oppløp. Store flokker med unger beinflyr innover bakgata hvor vi ser røyken velte opp.

Hey, roper vi til en unggutt som kommer farende. Is it a big fire in the neighborhood?
No, no, svarer han hastig. Mosquito!

Tekst & foto: Willy-André Martinsen
Vi kan nesten ikke tro hva vi ser. Ungene springer jublende rett inn i den tjukke og skittengrå røyken som innhyller hele kvartalet, stiger opp og driver inn mellom bygårdene i Centro Habana, inn i oppganger, åpne dører, vinduer og bakgårder. Vi ser røyken komme veltende i kraftige støt fra et sted lenger oppe i gata. Den skygger for den svake kveldssola og mørklegger hele bydelen. Det hele er som en scene klippet fra en krigsfilm, hadde det ikke vært for de glade ungene som tydeligvis synes dette er en spennende opplevelse.

Fy flate, sier Snorre Walther. Nå snakker vi! De sprøyter ned hele bydelen med myggspray! Her har de ikke mye medlidenhet for asmatikere.

Eller tungpusta sigrarrøykere, legger jeg til før vi trekker oss ned til havbrisen på strandpromenaden Malecon.

Smittebærende mygg
Før jeg dro til Cuba hadde jeg tatt en grundig runde for å oppdatere meg på Folkehelseinstituttets nettsider. Det medførte innkjøp av en liten flaske myggspray med DEET. Men etter kveldens opplevelse oppdaget jeg fort at det var unødvendig.

Moskitorøyk
Når de cubanske myndighetene skal bekjempe denguefeber og zikavirus går de grundig til verks

Helsesystemet på Cuba har jo alltid vært velfungerende, og det er tydelig at de går grundig til verks når det gjelder bekjempingen av potensielt smittebærende mygg. Her er det ingen grunn til frykt, hverken for denguefeber eller zikavirus.

I tillegg til at de tåkelegger hele bydeler med myggmiddel, foretar myndighetene også regelmessige besøk i leiligheter og bolighus som de sprøyter ned. Det kan føre til visse komplikasjoner!

Moskitorøyk 2
Smittebærende mygg er mest aktive i skumringstiden. Da setter de cubanske myndighetene inn støtet og sprøyter ned bydel for bydel med myggmiddel.

Hold kjeft!
En bekjent forteller at han hadde besøk av en vakker kvinne da det banket kraftig på døra tidlig om morgenen. På trappa stod det to uniformerte statsansatte med blåsebelgen klar, full av myggmiddel.

Det passet veldig dårlig. Når huset blir desinfisert kan vi ikke oppholde oss innendørs på sju timer, og jeg ville bare krype opp i senga igjen. Det kostet meg mye, sa han med et smil. Men det var verdt hver eneste convertible pesos!

Dagen etter krigsscenarioet i bakgatene i Centro Habana, står min gode venn og reisekollega Snorre Walther og jeg på balkongen i trettende etasje på det gamle mafiahotellet Deauville. Vi skuer utover hovedstaden som bader i kveldssol. Da ser vi det igjen: En kraftig røyksøyle skyter opp mellom bygårdene og flytter seg fra gate til gate.

På nabo-balkongen står en tysk turist og fotograferer røyken som driver over bydelen.

It must be a big fire, sier hun.
No, no. Mosquito, sier vi.
Shut up, sier hun og forsvinner inn på hotellrommet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s